Bárki lekérdezheti egy cég adatait

Bárki lekérdezheti egy cég adataitAz üzleti életben nagyon fontos az átláthatóság, megbízhatóság, így fontos, hogy legyen arra lehetőség, hogy bárki, bármikor le tudja kérdezni bármelyik cég adatait, információit. Erre lehetőség van a cégkivonatnak, cégmásolatnak köszönhetően.

A lekérdezés online vagy a cégbíróságon keresztül történhet, ma már az online lekérdezés az, amely jelentősen túlsúlyban van a személyes ügyintézéshez képest. Cégkivonatot, cégmásolatot bárki kérhet bármelyik cégről, függetlenül attól, hogy kapcsolatban van-e az adott céggel vagy nincs. Ennek köszönhetően mindenki megismerheti azokat az információkat, amire szüksége van, függetlenül attól, hogy miért kíváncsi az információkra. Ennek köszönhetően biztosítani lehet az átláthatóságot.

A cégkivonatban és a cégmásolatban ugyanolyan adatok szerepelnek, a különbség, hogy a cégkivonat csak a jelenleg is hatályos adatokat tartalmazza, a cégmásolat pedig visszamenőleg is minden olyan adatot, ami törölve lett már a cégjegyzékből.

A dokumentumokból az alap adatok (pl. cég neve, székhelye, adó- és cégjegyzékszáma, főtevékenysége, a cég formája stb.) és olyan plusz információk is kiderülnek, hogy pl. egy cég végrehajtás alatt áll-e vagy van-e adótartozása, nem rendezett bére. Néhány dologra ügyelni kell egy cégkivonat beszerzésekor. Lehetőség van ingyenes cégkivonatot is beszerezni, de ez jó eséllyel nem lesz aktuális. Ha csak információszerzésről van szó, a hiteles változatok közül a legtöbb esetben a legolcsóbb, hiteles cégkivonat megfelel, nincs szükség a magasabb hitelesítéssel rendelkező, és jóval drágább közhiteles változatra.