A klíma szerelés során felmerülő költségek

A klíma szerelés során felmerülő költségekKlíma vásárlás előtt sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a készülékek árával számolnak, amikor klímát választanak. Tény, hogy a klíma telepítés során a költségek túlnyomó többségét maga a klíma berendezés ára fogja adni, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a készüléket be is kell szerelni, üzembe kell helyezni. Ehhez szakemberre lesz szükség a megfelelő munka és a szabályozások miatt is, így mindenképpen kell számolni plusz költségekkel. Lássuk, milyen felmerülő költségek lesznek.

A klíma szerelés munkadíjjal fog járni, ki kell ugyanis fizetni a szakembereket, akik magát a klíma telepítést el fogják végezni. A másik költségtípus az anyagköltség. Az anyagköltséget általában a felszerelés helyének jellegzetességei fogják meghatározni elsősorban. Egy alap klíma szerelési csomaggal tehát mindenképpen számolni kell, ami tartalmazza a munkadíjat és egy olyan anyagköltséget, amely a legtöbb esetben elegendő szokott lenni a teljes szereléshez. Ez a csomag 60-80.000 Ft körül szokott mozogni általában.

Speciális esetetekben azonban több anyagra lehet szükség. Ha a beltéri és kültéri egységek nem a fal két felére kerülnek, hanem egymástól távolabbra, akkor plusz költségekkel kell számolni. Ilyenkor több rézcsőre lesz szükség, aminek elég borsos ára van. Szintén speciális eset, ha a szerelési folyamat bonyolultabb. Magasban kell szerelni, vagy nehezen megközelíthető helyre kerül pl. a kültéri egység. Ilyenkor a megnövekedett szerelési idő miatt számolhatnak fel plusz munkadíjat.