Ilyen egy baráti találkozás lézeres szemműtét után

Ilyen egy baráti találkozás lézeres szemműtét után

Szia Feri!

Szia… ööö… Szia… Tényleg Te vagy az, Kati? Alig ismertelek meg. Valami olyan fura rajtad!

Ne mondd, hogy nem veszed észre!

Hát persze, a hajad…

Nem nyert, mindig ugyanolyan frizurát hordok és mindig szőkére festetem.

Akkor ez a látványos fogyás…

Nem, tíz éve ugyanúgy 58 kiló vagyok

Akkor feladom, szabad a gazda!

Micsoda egy vakegér vagy: az arcomat nézzed, s azt ne mondd, hogy feltöltettem a számat vagy megműttettem az orrom!

A fenébe, végre leesett: nincs rajtad szemüveg, pedig az valósággal hozzád nőtt. Bocs, ennyire kelekótyák vagyunk, mi férfiak!

Na végre, gratulálok!

Kontaktlencsére váltottál?

Nem, annál is jobb…

Állj, állj! Mielőtt elmondod, azt meséld el, mi baj volt a szemüveggel? Én kifejezetten szexisnek tartottam. Félre ne értsd: így is tetszel persze.

Micsoda olcsó hízelkedés... :) Te nem tudod, mennyi baj van a szemüveggel…

Mi baj van vele? Néha meg kell tisztogatni, nagyjából ennyi.

Ahogy azt Móricka hiszi. Mondok egy pár esetet. Egyszer például elmentek a barátnőmhöz. Meleg volt náluk, ezért levettem a garbóm, s mivel szűk a nyaka, le kellett venni a szemüvegem. A pulcsit rátettem a szék támlájára, aztán leültem és… reccs! Azt hittem, az asztalra tettem, de a széken volt. Tudod mennyibe került az új keret és a lencse? Ugyanis mindkettő eltört.

Húszezer? Harmincezer?

Te hol élsz, Feri?! Nyolcvan, pedig az olcsóbb keretek közül válogattam!

Na jó, de azért ez nem mindennapos eset…

Ez igaz, tíz év alatt csak háromszor fordult elő. Viszont otthon gyakrabban felejtettem. Próbálj meg így egy matek zéhát írni. Ha látok, azon gondolkodom, hogy kell eljutni a megoldáshoz, így meg azon gondolkodtam, hogy az a szám, amit „látok”, az vajon hármas vagy nyolcas.

Azért így is sikerült lediplomáznod…

Szép is lett volna, ha ezen múlik. De mondok egy egészen mindennapos problémát. A covid-járvány hónapjai alatt a tömegközlekedési eszközökön kötelező volt a maszk. Én az ötös busszal végállomástól végállomásig utazom minden nap, az több mint egy órás út – naponta kétszer. Ezt olvasással szoktam tölteni. Tudod, mi történik, ha maszkban vagy és szemüvegben? Elárulom: minden levegővételnél bepárásodik teljesen a lencse, lehetetlen olvasni. Kénytelen voltam áttérni a zenehallgatásra. Azt hiszem, a világ operairodalmát kívülről fújom…

Oké, győztél, akkor most már tényleg meséld el, hogyan szabadultál meg ettől a „szörnyű” szemüvegtől!

Hallottál már a lézeres szeműtét látásjavító kezelésről??

Valami rémlik…

Na, nagyjából én is ezt válaszoltam volna két éve, de egy barátom, akinek panaszkodtam a szemüveg miatt, azt mondta, ő már túlesett rajta, s milyen klassz, hogy végre élesen lát! Úgy hogy én is megcsináltattam.

Akkor is inkább nyűglődőm majd a szemüveggel, mint kés alá feküdni. Elég, csak egy picit megcsúszik az orvos kezében a szike, s akkor nem szemüveg kell majd, hanem fehér bot!

Tudsz még ennél nagyobb butaságot is mondani?! Lézeres szemműtétről volt szó. Nincs se szike, se más veszélyes eszköz. A lézer ezredmilliméteres pontossággal dolgozik, nincs a kockázat!

Cserébe a fájdalom garantált!

Ne bosszants már! Semmi fájdalom, és az egész lézeres szemműtét csak néhány percig tart.

Ja, ezt a dumát már ismerem: csak egy pár pillanat. Azt meg elfelejtik hozzátenni, hogy utána hetekig bekötött szemmel járkálhatok.

Komolyan mondom: nálad fafejűbb kötözködőt lámpával kell keresni! Tudod mennyi ideig vakoskodtam? Semeddig. Kedden műtöttek, szerdán már magam vezettem a kocsit, amikor hazamentem a kontrollró. Utána visszamehettem dolgozni, s a hét végén már a bátyámmal futottunk a Margitszigeten.

Ha most még azzal is meg akarsz etetni, hogy még pénzt is kaptál, amiért megműthettek…!

Na, ettől azért nem kell félned!

...Szóval luxusműtét, csak gazdagoknak!?

...folytatnám, de nagyon megéri a lézeres szemműtét ára. Kiszámoltam, amit megspórolok a műtétnek köszönhetően – szemüvegkeret, lencse, orvosi vizsgálatok és még sorolhatnám –, az pár év alatt megtérül. Az én esetemben már a harmadik év végén pozitívba fordult a mérleg. És akinek nincsenek egyszerre százezrei, az kérhet részletfizetési kedvezményt is.

Kész, feladtam! Szinte már sajnálom, hogy még jól látok! Na jó, ezt csak viccből mondtam...